dilluns, 16 de maig del 2022

Un nou edifici o millorar la Xarxa d'Aigües

Això és el que vaig preguntar en nom del Grup Municipal de Som Poble-ERC,en el ple ordinari del mes d’abril, a la proposta del Govern Municipal de construir un nou edifici d’Aigües del Vendrell en uns terrenys públics.

El nou edifici que es vol construir té un cost de 1,35 Milions € que es vol financiar amb un crèdit bancari (possiblement amb una durada de 18 anys).  El primer problema que apareix, és que aquesta inversió l’ha de fer l’empresa Aigües del Vendrell SA, una empresa en el que l'Ajuntament del Vendrell només té un  51% de participació, sent la resta de la propietat del Grup FCC.

Tot i els informes jurídics que diuen que l’edifici retornaria al final de la concessió gratuïtament a l’Ajuntament del Vendrell, tots coneixem que empreses com FCC,  acaben portant aquests casos als tribunals buscant rèdits econòmics o per intentar bloquejar al màxim el final d’una concessió.

De la vessat econòmica, no existeix un estudi de l’impacte real que pot tenir aquesta inversió en la compte de resultats de la societat que pot suposar aquesta inversió, donat que la situació a dia d’avui d’Aigües del Vendrell no és la millor al haver tancat el 2021 amb pèrdues importants. Unes pèrdues que l’Ajuntament del Vendrell haurà de cobrir per tal de donar compliment a les condicions de la concessió, d'una de les dues formes o pujant el preu del rebut de l’aigua o reduint inversions futures.

Des del meu grup, sempre hem manifestat que aquesta concessió estava viciada des dels seus inicis. L’Ajuntament del Vendrell va rebre 5 Milions € d’un cànon inicial que en comptes de destinar-ho a inversions en la xarxa, una xarxa obsoleta i força malmesa amb pèrdues de milions de litres, es va destinar a tapar “forats econòmics” que tenia l’Ajuntament, entre ells el “pufo” de l’Escola de Música. Aquests diners s’haguessin pogut fer servir, per exemple, per acabar amb les inundacions recurrents de Coma-ruga.

Però és que els 5 Milions € es van financiar amb el crèdit que Aigües del Vendrell va haver de subscriure amb Aqualia a un tipus d’interès draconià del 5,50% que significar un pagament d'entre 250.000-275.000 € anuals. Si no es paguessin aquests imports l'empresa no hagués tancat amb pèrdues aquest any. 

Si a tot això sumem que cada any l’extracció d’aigua dels pous es va reduint de manera notable, fa que la dependència de les compres al CAT  sigui cada dia millor el que genera majors costos en l'obtenció de l'aigua.

Es fa per tant imprescindible, per reduir aquest impacte, una millora en la xarxa que redueixi de manera notable les pèrdues de milions de litres en la xarxa. 

El problema és que els dos darrers anys no s’ha fet cap nova inversió de millora, s’ha reduït l’aportació futura en inversions al haver de pagar una sentència judicial de més de 400.000 € a un particular, i la planificació de les inversions no corresponen a les necessitats del servei com va establir-se en el plec de condicions, sinó que es planifica segons l’interès polític de l’equip de govern que fa les inversions en els llocs que a ell l’interessa.

Per això, quan és dona com motiu del tancament de les dutxes de la platja, el necessari estalvi per la situació de crisi climàtica, entra en contradicció amb les decisions polítiques per destinar diners a inversions que no suposen un impacte real en la reducció de les pèrdues de milions de litres.

En definitiva una política erràtica que ens fa témer que la construcció del nou edifici previst pel govern municipal i els costos que suposaran, acabaran repercutint més d’hora que tard en les butxaques dels ciutadans mitjançant l’increment en el preu del rebut de l’aigua

Temps al temps.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada