dimecres, 22 de juny del 2016

Sense pressupostos, un perjudici pel ciutadà

Fa uns dies, el Parlament de Catalunya va acollir el debat i posterior votació de les diferents esmenes a la totalitat, que totes les forces polítiques de l’arc parlamentari, havien fet als Pressupostos pel 2016 presentats pel Govern de la Generalitat.
Aquests pressupostos, preveien un augment de més de 1.100 Milions d'euros amb respecte al 2015, i sobretot i el més important 874 Milions destinats a polítiques socials (incloent els 285 Milions que suposaven el Pla de Xoc que Junts pel si i la Cup havien pactat). Aquests 874 Milions representaven el major increment de despesa des del pressupost del 2.010.
Era un pressupost bàsicament social, (més del 78% estava destinat a partides d’ordre social), s'incrementaven 311 Milions a Salut amb la finalitat entre d’altres la de rebaixar les llistes d'espera, o que els CAPS puguin obrir més hores, a Ensenyament amb 211 Milions per incrementar el nombre de professors i fer baixar el rati professor/alumne, i 173 Milions més en Treball i Afers Socials, per poder fer millores en polítiques actives d’ocupació, en beques menjador i en rendes d'inserció.
Tot i que la finalitat com ha quedat clar que les inversions no era el principal objectiu dels pressupostos, la comarca del Baix Penedès rebia 8,4 Milions d’Euros en inversions. El destí d’aquestes inversions eren entre d’altres, fer un Institut a Calafell, realitzar unes millores en dos col·legis del Vendrell, així com la construcció de noves pistes en la fàbrica de l’empresa Idiada (la principal indústria de la comarca). Per molts, això és un import ridícul, però és el major import dels darrers anys i és un 14% més alt que la de l’any 2015. A més, donada la situació d’emergència social de la comarca, era molt probable que addicionalment es podrien rebre quantitats importants en partides socials.
Doncs bé, tots els partits de l’oposició incloent partits anomenats d’esquerra com PSC, CSQP o la CUP van votar en contra i per tant els pressupostos no van continuar el tràmit parlamentari per la seva discussió.
Això suposa obligatòriament, la pròrroga del pressupost del 2015, que implica que la despesa màxima serà la de l’any 2015 i limita les possibilitat d’aprofitar els 1.100 € de nous ingressos, quedant també en suspens les inversions pressupostades.
Molts diuen que volien uns pressupostos «lliures de Montoro» però han torpedinat els pressupostos presentats pel Vicepresident, Oriol Junqueras i en deixen, paradoxalment, encara més a mans del ministre d'Hisenda espanyol. Les noves despeses, com el Pla de Xoc, només es podran fer un cop s'hagin complert les condicions que marca el Govern espanyol, ja que la possibilitat d’introduir canvis en el pressupost prorrogat es limita i les majors disponibilitats s’han de destinar, en primer lloc, a garantir el compliment dels objectius de dèficit.
A qui realment perjudica la falta d’un pressupost com aquest, doncs sobretot a les persones, les que no veuran reduir els retards de la sanitat, les que no poden aprofitar les rendes d’inserció, les famílies que no rebran les beques menjador, o els alumnes del Baix Penedès que no tindran uns col·legis o instituts en millor estat.
Alguns polítics i partits que s’omplen la boca, amb que primer s’ha d’ajudar a les persones, ara han bloquejat per interessos purament polítics, un bon pressupost, potser no el millor, però si el que en aquests moments és possible fer i aquesta decisió afecta a les persones que més necessitats tenen, i que ara tindran moltes més dificultats per tirar endavant.
Això és el que era important, i tothom hauria de ser conscient, quina és la seva responsabilitat i a qui veritable representen.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada