dimecres, 4 de novembre del 2020

Els sobrecostos tornen a les obres del present

Parlar de l'Escola de Música és un tema molt conegut per la ciutadania, aquell projecte que costava uns 12 Milions però que les greus deficiències en la contratació feia que l'Ajuntament acabés pagant gairebé 50 Milions €.Aquest tema després de les demandes de l'oposició, el govern ho va portar a la fiscalia.

Semblava un tema de temps passats, dels moments de la bombolla immobiliària. Molts de nosaltres creiem que en aquest moment a on la transparència hauria de ser la base de tot, no passaria.

Un recorda el llibre "Conte de Nadal" de Dickens, per recordar que els fantasmes del passat sempre tornen, i això és el que sembla que passa a la nostra vila. Sempre la paraula "obra" va vinculada a disfuncions i a una gran manca de transparència.

Si, vull parlar del Tabaris i por ende del projecte "Feder de Coma-ruga", un projecte iniciat en el 2016 i que ara passats 4 llargs anys hem descobert que havien amagats 4 milions de per ara de sobrecost sobre el projecte inicial de poc més de 1 Milió €. Dic per ara, perquè encara les obres ni han començat i ja sabem per experiència que sempre, sempre, costen molt més que allò que es pressuposta.

Però aquest projecte té una particularitat, que va haver un procés participatiu, amb moltíssimes deficiències, però a la fi amb la participació de la ciutadania. 

Doncs ara observem que el Govern Municipal, sense consultar a ningú, ha decidit que el projecte del Tabaris que consistia en rehabilitar l'edifici, ara s'ha d'enderrocar i que s'ha de fer un nou edifici a semblança del ja existent.

Una solució d'aquest tipus, s'hauria d'haver explicat a la ciutadania, així com iniciar de nou un procés participatiu perquè aquesta decideixi quin ha de ser el futur del projecte. Però això de la participació ciutadana és un tema que el govern actual no s'acaba de creure.

Aquestes formes de governança haurien de formar part del passat. En l'actualitat, la ciutadania per llei i pel seu propi empadorament ciutadà ha d'agafar les regnes de les grans decisions, així és com ho veig i com ha de ser.

Una de les característiques dels diferents governs que han gestionat la vila del Vendrell és la realització de grans obres que s'acaben convertint també en grans problemes.

Aquest no és el Vendrell que volem, d'esquena a la ciutadania, de sobrecostos. Vull i volem un Vendrell transparent, que expliqui els seus projectes de forma clara i entenidora, amb costos clars i que gestioni de la millor manera possible els recursos dels que disposa, que no hem d'oblidar que venen dels ciutadans i ciutadanes.

Només així podem amb mirada llarga de futur podem crear entre tots nous projectes on el sobrecost i la manca d'informació no tinguin cabuda.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada