dijous, 16 de setembre del 2021

L’ús del patinet elèctric entre la regulació i l’educació vial

La popularitat d’aquest tipus de vehicles dels que cada dia veiem més en els carrers de les viles i ciutats demostren que no són una moda passatgera. Però el fet de qui hagin tantes modalitats i especificacions tècnics així com els buits legals i de reglamentació compliquen a l’autoritat el poder fer complir les responsabilitats i les normes de trànsit.

A mitjans de juliol en roda de premsa, l’Ajuntament de Reus explicava el notable increment de la sinistralitat dels usuaris dels patinets elèctrics o d’altres tipus de mobilitat personal implicada. Per les mateixes dates a Barcelona, s’oferien dades sobre que la implicació d’aquest tipus de vehicles en accidents havia crescut un 82%.

La nova normativa de la DGT que va entrar en vigor el passat 2 de gener, defineix el que hem d’entendre com a vehicles VMP (vehicle de mobilitat personal), la seva velocitat, i per on poden o no circular.

A Barcelona les multes més habituals per aquest tipus de vehicles són per circular per la vorera, portar els auriculars posats o saltar-se un semàfor en vermell. Com es de suposar totes aquestes infraccions suposen un greu perill tant per altres vehicles com també pels vianants.

Fa uns dies, un informe del RACC sobre els MVP  a Barcelona, determinava que el 30% dels conductors de patinets admetien que circulen contra direcció, i que l’excés de velocitat i el desconeixement de les normes bàsiques de circulació són les principals causes de l’elevada sinistralitat.

Molts municipis estan complementant la normativa de la DGT, amb modificacions de l’ordenança de civisme com és el cas de Tarragona, o creant sinergies entre municipis per crear una ordenança amb unes característiques comuns com és el cas de Cambrils, Salou i Vila-Seca.

En el cas del Vendrell, anem amb retard, el Ple per unanimitat va aprovar ara fa 2 anys, que es fes una normativa adequada per aquest tipus de vehicles. Però a dia d’avui, no tenim cap notícia al respecte i encara no s’ha creat ni tant sols la comissió específica que hauria de treballar en la creació d’una ordenança o reglament. Tampoc són visibles cap senyal de trànsit que indiqui, per exemple,  la prohibició de la circulació d’aquests tipus de vehicles per les zones exclusivament per a vianants del municipi (recordar que no poden circular per les voreres).

No podem tampoc oblidar que en els propers mesos hi haurà un nou carril-bici que recorrerà la part central del municipi i això suposarà la convivència en els mateixos espais de vianants, ciclistes i usuaris dels MVP.

Es fa necessari fer campanyes específiques pels usuaris que posin de relleu el compliment de les normes. Les campanyes d’educació vial s’han de treballar a on estan el major nombre d’usuaris, és a dir a les escoles e instituts i crec que a més s’haurien d’acompanyar de la creació d’un circuit d’educació vial al nostre municipi.

És imprescindible posar-nos en marxa, per millorar la regulació a nivell local, per tal que els usuaris dels VMP tinguin clar que poden o no fer amb els seus vehicles, i això passa també per treballar en millorar l’educació vial dels nostres joves i adolescents. Hem de començar des de ja, per posar fil a l’agulla a aquesta problemàtica.





 

dijous, 9 de setembre del 2021

Algunes reflexions d'un Agost de pandèmia

Acabat el mes d'agost, tanquem el segon estiu en aquesta pandèmia del Covid-19  amb un bon grapat de temes importants que ens afecten en el nostre dia a dia.

L'altre dia, un restaurador de la zona m'explicava que l'estiu a nivell de visitants i vendes es pot qualificar com a bo. Sembla que els visitants d'origen estatal han salvat la temporada, perquè pel que sembla els estrangers no han trepitjat gaire les nostres platges. Unes platges que han rebut multitud de crítiques per manca de neteja, unes dutxes sense aigua i la manca d'una bandera blava per la que sempre s'havia apostat com a garantia de qualitat.

Hem viscut dies difícils amb la cinquena onada i el toc de queda nocturn que ens ha deixat moltes nits de botellots a les platges, a les que si sumen la crema de contenidors i cert vandalisme en alguns negocis de platja, ens deixa un panorama desolador. És fonamental posar-se a treballar tots els actors per tal de capgirar aquesta situació, i per aquest motiu es fa imprescindible la convocatòria del Consell Municipal de Civisme, un òrgan amb la participació de la ciutadania que lamentablement no ha estat convocat pel Govern Municipal en tot el que portem de mandat, així com destinar recursos a campanyes de conscienciació.

Destacar que en tema de civisme, el propi Ajuntament del Vendrell ha incomplert l’ordenança de civisme, al permetre l'enderroc de l'edifici del Tabaris durant el mes d’agost precisament el que prohibeix l'ordenança. El Tabaris, aquell edifici que inicialment es volia reformar però que finalment s’ha decidit enderrocar. No podem oblidar que quan al 2016 es va iniciar el "Feder de Coma-ruga" el cost era de 2,4 Milions € i a dia d'avui ja portem gastats més de 6 Milions € i això que encara no han començat ni les obres de l'edifici ni s’ha contemplat els costos de l’interior del nou Tabaris.

Això si, en quan a rehabilitació ens hem de felicitar de la rehabilitació dels serigrafiats del Museu Apel·les Fenosa que donen un altre aire al carrer Major. 

També s’ha de destacar la intervenció per part d'Adif en la Colònia Ferroviaria al eliminar les antigues barraques. Aquest Còlonia és un espai històric a reivindicar que esta a l'espera de ser declarat com a Bé d'interès local (BECIL) i que fa necessària a una intervenció urgent tant en els seus edificis així com en solucionar les problemàtiques socials que allà existeixen.

A més, Adif aprofitant la canícula del mes d'agost, ha acordat l'expropiació forçosa d'un bon grapat de m2 del Vendrell per instal·lar pantalles acústiques.  El govern municipal no ha donat cap explicació a la ciutadania ni als grups de l'oposició d’on es pensa actuar i quina ha de ser aquesta actuació per part d’Adif. Entenem que s'han de buscar solucions globals per evitar els sorolls, com també per la quantitat de trens amb mercaderies perilloses que atravesen la nostra vila, i això s’ha de fer amb transparència i s’ha d’evitar en la mesura del possible la instal·lació de murs que siguin més alts que "el mur de Berlín".

Parlant d'infraestructure,  hem tingut el passat 1 de setembre, la finalització de la concessió de les autopistes AP7 i AP2 després de 50 anys de pagaments per part de tots els conductors. A la vegada s’afegeix la rebaixa, pels residents a la comarca, de la C32 en els seus peatges de Sitges i Cubelles que entenc que és un pas però que no soluciona les problemàtiques pels municipis de la costa en quan a mobilitat. 

I com no, un tema de debat dels propers mesos com és el projecte de noves línies de molt alt tensió (MAT) que esta projectant-se sobre la nostra comarca del que el territori ha rebujat de manera unànim, tant per part del propi Consell Comarcal com dels municipis de la comarca a on esta previst que passi el projecte.

Recordar que tot i la nostra denúncia del mes de juliol, Parven 93 ha mantingut oberts, amb el permís de l'Ajuntament del Vendrell, dos espais (solar del carrer Cerdanya i el solar al costat del Tabaris) que s'estan explotant com a zona blava sense existir cap mena de documentació que ho permeti i en contra d'informes jurídics.

No puc acabar l'article sense recordar el tema de la situació del contracte de la neteja al nostre municipi, l'únic que sabem és que ja s'han complert més de 5 anys i mig des de que el Ple de l'Ajuntament donés per finalitzat el contracte amb FCC i que inclús en paraules dels propis regidors de govern és un contracte ineficient e insuficient. A que espera el Govern Municipal per posar fil a l'agulla per tancar aquest contracte i fer un projecte de neteja viària a la mida del que la nostra vila mereix?.