dijous, 25 d’octubre del 2018

El desencís de la reunió del Feder de Coma-ruga


L’altre dia, vaig assistir a la primera reunió del Procés participatiu del Feder de Coma-ruga. La majoria de les intervencions dels ciutadans presents, demanàvem que en l’edifici Tabaris s’aprofités la piscina existent i es valorés fer un Balneari. La resposta per part de l’organització, va ser contundent “ho sentim, el projecte esta tancat, això no és el que esta previst fer i ara ja no estem a temps de modificar-ho”, el que em confirmava els meus pitjors presagis.

L’organització va explicar, que el que ara es decideix bàsicament queda circumscrit a temes de mobilitat a la zona, a si es volen més o menys zones enjardinades o a quin ús es donarà a l’edifici del Tabaris. A l’abril del 2017, a les xarxes socials ja vaig avisar que la participació ciutadana quedaria enquadrada exactament en els mateixos aspectes que es van confirmar a la reunió.


Abans de començar la reunió, un veí em comentava “a mi els regidors m’han dit que res esta decidit i per això hem de ser molts els que demanem la piscina, hem de poder aconseguir-la”. Jo li vaig dir, davant la seva sorpresa, que el projecte ja estava tancat i que en cap cas no hi hauria piscina.

S’ha de denunciar la falta de transparència sobre el projecte, he trobat a faltar un apartat específic en la web a on es mostrés el projecte (per exemple hores d’ara encara no figura cap planell de com quedarà l’edifici del Tabaris), això amb l’afegit dels comentaris de diferents regidors, dient que, tot estava encara per decidir, van fer creure a molts veïns i veïnes que encara estaven a temps de decidir més coses del projecte.

Mirant l’enquesta que apareix al web municipal, qualsevol ja veu molt clar cap a on va aquest procés participatiu, si a més, tenim en compte que posteriorment hi haurà una valoració per part pels tècnics municipals de totes les propostes que es presentin. Els 2,3 Milions € del Feder estan assignats a unes obres concretes i per tant, qualsevol proposta que no figuri en el projecte inicial significarà forçosament un sobrecost que no sabem com es financiarà. Puc assegurar, que d’entrada el projecte inicial no inclou elements imprescindibles com ara la climatització o el mobiliari. D’aquests tipus de projecte inacabats, ja hem vist uns quants a la nostra vila, no vull deixar de recordar el que va passar amb els elements que li faltaven al projecte de l’Escola de Música, que van generar una càrrega econòmica molt important a l’Ajuntament i del que encara estem pendents de les resolucions judicials.

Aquesta política de “pilota endavant”, que han utilitzat històricament els governs successius de PSC i Pdecat (antiga CiU), ha tornat a veure de nou la llum. No ha estat fins ara, que el Govern ha reconegut que no es farà cap obra abans de que finalitzi la legislatura (maig 2019). Un fet que es veia que passaria, si un comprovava com en els diferents pressupostos anuals, eren gairebé inexistents les partides d’inversió destinades al projecte Feder.

Queda clar que el Govern amb aquest projecte ha fet allò, de “construir la casa per la teulada”, primer invertir i després ja decidirem què fem. Les experiències passades per part del nostre Ajuntament fent inversions semblants són esgarrifoses, no hauríem d’oblidar els 3 Milions € gastats en la compra d’un solar de l’Avinguda Palfuriana que ara s’utilitza només com a zona d’aparcament o els 1,2 Milions € invertits en la compra del ruinós Teatre Brisamar, tots ells en moments de dificultats econòmiques manifestes en les arques municipals.

Com jo ja vaig dir temps, aquest Feder suposarà simplement un “Xapa i Pintura” d’un espai que s’ha deixat degradar al no haver fet el necessari manteniment. El que si crec és que, en cap cas, no donarà solució a la gran majoria de les problemàtiques i demandes dels veïns i veïnes d’aquests barris.
Veurem en que queda tot plegat.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada