dimecres, 30 de març del 2016

Conferència Martí Carnicer

El passat 23 de febrer l'alcalde del Vendrell el Sr. Martí Carnicer va fer una conferència sota el títol "Reptes i Estratègies per al Vendrell del futur". Una vuitentena de persones van escoltar aproximadament durant mitja hora la seva visió del present i del futur de la nostra vila.


Va culpar a la crisis econòmica i als efectes de l’esclat de la bombolla immobiliària, l’atur tant alt que patim. A més, va vincular-ho a increments de població de més del 50% degut a moviments migratoris que van portat a moltes persones de l’àrea metropolitana de Barcelona cap a la nostra vila i vinculant això a la baixa qualificació dels aturats.

Però, va oblidar que més del 50% dels aturats són majors de 45 anys, que al inici de la bombolla (finals dels 90), ja no estaven en edat escolar. També, que molta gent  va venir de l’àrea metropolitana pel cost de la vivenda i no només per buscar feina i això es demostra en que més del 50% dels ocupats actualment, treballen en empreses de fora del Baix Penedès.

Una dada de la que no es parla, és el PIB per habitant, a on El Vendrell es situa segons l’Idescat, en la posició 162 dels 214 municipis catalans de més de 5.000 habitants. Per tant, mostra una Renda molt baixa que va lligada a les altes taxes d’atur que patim, i la baixa implantació comercial de grans marques.

Discrepo, sobre que un dia tornaran els bons temps econòmics. Ja no podem esperar a una propera recuperació que ens deixi com estavem abans de la crisis. Això ja no passarà, hem de viure amb la situació actual de baixos salaris i de repartiment del poc treball que hi ha entre més persones. La nostra economia esta creixent més d’un 3%, però les desigualtats i els problemes econòmics de la gent continuen en el dia a dia.

Sobre les infraestructures, en podem parlar i molt, però per que canvien les coses, ara per ara depenem d’uns senyors que tenen el despatx a Madrid. La N-340, l'Estació St. Vicenç, la millora horaris i freqüencia dels trens, etc. són coses que no depenen de nosaltres, i només amb la nostra queixa dia darrera dia podrem aconseguir alguna cosa.

Pel Martí Carnicer, el futur econòmic de la Vila passa per tres potes de creixement, Turisme, Comerç, i la Industria lligada a la logística.

Sobre aquestes tres “potes” tinc una opinió força diferent de la del alcalde:

Turisme: Amb només 9 hotels, amb puntes de 140.000 persones a l’estiu, crec que esta arribant al seu sostre. Les noves futures apertures hoteleres (que poden ampliar l’oferta) depenen del futur POUM, i de noves inversions. Per tant, no trobarem millores a curt termini. Si s’aposta pel turisme Sènior, s’ha de fer de veritat, no com ara a on la majoria dels hotels estan tancats en temporada baixa.

Per últim, recentment ens hem incorporat a la marca Enoturisme Penedès, però resulta que només tenim una casa rural en el municipi, i la xarxa cicloturista no esta tot el desenvolupada que hauria d’estar i em pregunto quants hotels tenim adaptats realment pels cicloturistes (amb parkings, zona de neteja, etc.). Queda per tant molt feina a fer en aquesta àrea, i el primer que hem fet és la casa per la teulada.

Amb el Comerç, només s’impulsa la creació de més illes de vianants, però no crec que aquesta sigui l’aposta guanyadora. Ens hauríem de preguntar quin és el comerç que tenim ?, quina renda mitja tenim ?, perquè les grans marques no venen al municipi ?  disposem de locals de gran tamany per que s’instalin grans marques ?, quin impuls de promoció econòmica es fa per què vinguin ? quines avantatges fiscals hi han per la seva implantació?.

La tercera pota, és el sector Industrial, que en el 2012, només representava el 7% del PIB del municipi. Els diferents equips de govern municipal mai han impulsat veritables polítiques industrials, i les propostes van quedar en paper mulla.

L'aposta ara en el sector industrial, és per la Logística i pels polígons de la comarca, però realment ens hem repensat si és això el que volem. Entenc que hauria d’haver un acord consensuat entre totes les parts afectades, institucions, entitats veïnals, empreses, etc. per tal de buscar al sector que pugui ser millor per la majoria, perquè la logística ens pot suposar uns greus costos en quan a la mobilitat interna dintre de la nostra comarca.

El futur més o menys immediat de la nostra vila, el Sr. Carnicer el posa en les mans dels fons FEDER, que poden ajudar a una millora del nucli antic del Vendrell o del Front Marítim (un dels grans oblidats en les polítiques municipals en els darrers anys). El problema és que aquests fons s'hauran de complementar amb recursos del propi Ajuntament, i ara mateix la caixa esta buida, i els impostos locals ja han tocat sostre i ja no tenen més capacitat de pujada.

Ens trobem a una vila que només apareix en les notícies pel jutge de la corrupció, les intermitents batudes policials, la situació dels Pisos Planes o de les ocupacions incíviques a les que no s'ha donat cap solució. La veritat és trist, però no veig noticies positives sobre el Vendrell, trobo que estem en un moment molt negatiu, segurament degut a la situació laboral de moltes persones que no veuen un futur amb optimisme.

Això ha de canviar, s'han de buscar estímuls econòmics i socials per revertir aquesta situació i començar a sentir-nos orgullosos de ser vendrellencs o vendrellenques.

És imprescindible, aprofitar de veritat i potenciar el darrer entorn natural de la nostra comarca, Les Madrigueres. Necessitem de veritat polítiques ambientals i poder convertir-lo en un lloc de flora i fauna que sigui orgull per les futures generacions del municipi.

Hem de canviar perquè el sector serveis deixi de representar el 85% del nostre PIB,  i per això hem de :

Impulsar el cooperativisme, buscar industries amb valor afegit, ser-hi un referent en reciclatge, impulsar un turisme rural sostenible, millorar el nostre entorn marítim, fent un gran parc central com a nexe d'unió, s'ha de seguir millorant tant les finances municipals com la seva eficiència organitzativa, escoltar la veu de les associacions de veïns, fent-los participar de les veritables transformacions, pressionem al màxim a l'Estat Espanyol per tal de millorar de veritat les nostres infraestructures, a la Generalitat per que ens ajudi impulsant veritables polítiques d'ocupació per tal de que reduïm al màxim l'atur i que tothom tingui una feina digna, així com millores en l'ensenyament perquè els nostres joves tingui la millor formació possible, lluitem per aconseguir una universitat vinculada a la Rovira i Virgili o que l'Escola de Música sigui un veritable conservatori referent a nivell nacional o internacional. Avancem en les TIC, que la fibra òptica avanci en tot el municipi i en els polígons, per poder aprofitar el seu desenvolupament i ser referents en aquest sector . No ens hem d’oblidar del sector agrícola i sobretot del vinculat a la vinya i el cava .

Pensem entre tots, tenim de veritat molt potencial, però hem de pensar en altres factors perquè el futur pugui ser diferent als darrers 15 anys, i el poguem mirar amb més optimisme.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada