dijous, 16 de setembre del 2021

L’ús del patinet elèctric entre la regulació i l’educació vial

La popularitat d’aquest tipus de vehicles dels que cada dia veiem més en els carrers de les viles i ciutats demostren que no són una moda passatgera. Però el fet de qui hagin tantes modalitats i especificacions tècnics així com els buits legals i de reglamentació compliquen a l’autoritat el poder fer complir les responsabilitats i les normes de trànsit.

A mitjans de juliol en roda de premsa, l’Ajuntament de Reus explicava el notable increment de la sinistralitat dels usuaris dels patinets elèctrics o d’altres tipus de mobilitat personal implicada. Per les mateixes dates a Barcelona, s’oferien dades sobre que la implicació d’aquest tipus de vehicles en accidents havia crescut un 82%.

La nova normativa de la DGT que va entrar en vigor el passat 2 de gener, defineix el que hem d’entendre com a vehicles VMP (vehicle de mobilitat personal), la seva velocitat, i per on poden o no circular.

A Barcelona les multes més habituals per aquest tipus de vehicles són per circular per la vorera, portar els auriculars posats o saltar-se un semàfor en vermell. Com es de suposar totes aquestes infraccions suposen un greu perill tant per altres vehicles com també pels vianants.

Fa uns dies, un informe del RACC sobre els MVP  a Barcelona, determinava que el 30% dels conductors de patinets admetien que circulen contra direcció, i que l’excés de velocitat i el desconeixement de les normes bàsiques de circulació són les principals causes de l’elevada sinistralitat.

Molts municipis estan complementant la normativa de la DGT, amb modificacions de l’ordenança de civisme com és el cas de Tarragona, o creant sinergies entre municipis per crear una ordenança amb unes característiques comuns com és el cas de Cambrils, Salou i Vila-Seca.

En el cas del Vendrell, anem amb retard, el Ple per unanimitat va aprovar ara fa 2 anys, que es fes una normativa adequada per aquest tipus de vehicles. Però a dia d’avui, no tenim cap notícia al respecte i encara no s’ha creat ni tant sols la comissió específica que hauria de treballar en la creació d’una ordenança o reglament. Tampoc són visibles cap senyal de trànsit que indiqui, per exemple,  la prohibició de la circulació d’aquests tipus de vehicles per les zones exclusivament per a vianants del municipi (recordar que no poden circular per les voreres).

No podem tampoc oblidar que en els propers mesos hi haurà un nou carril-bici que recorrerà la part central del municipi i això suposarà la convivència en els mateixos espais de vianants, ciclistes i usuaris dels MVP.

Es fa necessari fer campanyes específiques pels usuaris que posin de relleu el compliment de les normes. Les campanyes d’educació vial s’han de treballar a on estan el major nombre d’usuaris, és a dir a les escoles e instituts i crec que a més s’haurien d’acompanyar de la creació d’un circuit d’educació vial al nostre municipi.

És imprescindible posar-nos en marxa, per millorar la regulació a nivell local, per tal que els usuaris dels VMP tinguin clar que poden o no fer amb els seus vehicles, i això passa també per treballar en millorar l’educació vial dels nostres joves i adolescents. Hem de començar des de ja, per posar fil a l’agulla a aquesta problemàtica.





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada