dimarts, 16 de març del 2021

La renúncia a la Bandera Blava

La setmana passada la regidora de turisme i platges, en una entrevista a RTV Vendrell, ens va sorprendre al afirmar que l’Ajuntament del Vendrell per aquest any 2021 no havia fet la sol·licitud per demanar les banderes blaves. 

Un fet si més no curiós, doncs els darrers 32 anys sempre s’havien demanat i obtingut com així explicava la pròpia pàgina web de l’Ajuntament del Vendrell en el seu apartat referent a les platges i a on es donava un gran valor a aquest guardó. És per tant, una decisió que esmena les polítiques vinculades a la gestió de les platges de la nostra vila dels darrers 30 anys i per tant dels successius governs socialistes.

Qualsevol diria que tenir la bandera blava provoca un sobrecost o que els requisits per obtenir-la són gairebé impossible de complir. Si parlem del sobrecost que podria suposar, la mateixa regidora en l’entrevista aclarava que l’Ajuntament ja rebia una subvenció per aquest concepte, i per tant entenc que la renúncia no és per un tema econòmic. En quan als requisits d’obligat compliment, entenc que si ha estat possible aconseguir-la en els darrers 32 anys no crec que ara de cop i volta deixem de complir-los. La veritat és que desconeixo, exactament quin són els motius concrets per no demanar-la, perquè a l’entrevista no ho va aclarir i en la meva opinió va deixar moltes ombres en les seves respostes.

Si es fa un repàs de les Banderes Blaves del litoral tarragoní, tothom pot observar que tots els grans municipis turístics costaners la tenien l’any passat, per això que ara al Vendrell sigui el primer municipi en no tenir-les, potser no és la millor publicitat que podem tenir i més en els temps que vivim.

El que realment és preocupant és que aquesta decisió que, vull recordar, es va prendre fa més de 3 mesos (el període per presentar-se finalitzava el passat 1 de desembre), es faci sense tenir cap informe ni de gestió de les platges, ni dels usos, ni de quin impacte econòmic pot suposar no tenir en les nostres platges aquest guardó.

Aquesta forma de treballar que veiem en el govern local, de “construir els projectes per la teulada en comptes pels ciments”, fan que moltes decisions es prenguin de manera precipitada sense valorar tots els efectes, no ja només els mediambientals, sinó també els turístics i econòmics.

Vull recordar que el Vendrell porta molts anys treballant per ser una destinació de turisme familiar, i les platges com a màxim exponent i referent,  per la qual cosa, ha de complir tots els requisits de serveis i qualitat que demanda qualsevol família. Algunes decisions que  hem sentit per boca de la regidora que es volen aplicar a la gestió de les platges, poden ser contraproduents per aquest tipus de turisme.

Crec, que és imprescindible i necessari que es donin totes les explicacions, a tots els interrogants que han fet que es prengui aquesta decisió. Jo deixaria alguns d’ells, com ara  del perquè no s’ha demanat la bandera blava, de quin seran els serveis que no es prestaran, de quins estudis s’han basat per prendre a aquesta decisió, i quines accions futures en l’entorn de les platges es volen fer que poden afectar al tipus de turisme que ara tenim i que ha estat el que els darrers 30 anys els successius governs socialistes han impulsat

Sense un pla, un projecte i uns objectius clars basats en estudis i diagnosis, una decisió d’aquesta magnitud i transcendència no sabem l’impacte que pot tenir en aquesta temporada a les visites a les nostres platges i sobretot al nostre futur des de la vessant turístic-econòmica.

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada