dimarts, 9 de juny del 2020

El Turisme Post-Covid19

Ara que sembla que la pandèmia del Covid19 pot estar controlada des de l’òptica sanitària, s’avança amb la desescalada i en moltes zones en poques setmanes ens podem trobar en la mal anomenada “nova normalitat”, i és just quan apareixen de manera més latent els efectes colaterals de la crisi socioeconòmica que ens ha deixat el maleït Coronavirus. En el cas del Vendrell, podem dir que a dia d’avui ja ho estem patim, amb 3.500 aturats i 2.000 ERTO’s.

Al contrari que han fet altres municipis del nostre entorn, el Govern Municipal del Sr. Kenneth Martínez va obrir les platges al passar a la fase 2. Per desgràcia, hem vist moltes fotografies a les xarxes socials, que a més personalment he pogut comprovar, amb unes platges amb un aspecte lamentable, amb una manca total de salubritat, amb la sorra bruta, tota plena de canyes i amb desnivells de més d’un metre per poder entrar a l’aigua. Crec que haver permès anar a les platges i ser incapaços de tenir-les en el millor estat per permetre el bany no ha estat la millor decisió. Un municipi com el nostre no es pot permetre aquesta enorme improvisació en algunes decisions que es prenen.

El sector turístic abandera la nostra economia local, però justament és un dels sectors que més esta patint en aquest 2020, tant per la pèrdua de la temporada de Setmana Santa com segurament també la d’una bona part de tot l’estiu.

En aquests moments d’incertesa, les persones que ens visitin han de poder anar a les platges o passejar per les zones comercials amb la màxima seguretat possible i sense cap risc de contagi. En el compliment de totes les normes sanitàries es fa imprescindible la col·laboració de tots els agents implicats en el sector turístic, com hotels, càmpings, apartaments turístics, restauradors o comerços.

Crec sincerament que, tot allò que hem fet fins ara canviarà, els turistes demanaran tenir la màxima informació i que a més aquesta sigui, clara, certa i transparent, i per tant moment de no improvisar en les actuacions. L’Ajuntament del Vendrell, ha de crear un Pla d’impacte Post-Covid per aquesta mal anomenada “nova normalitat”, sense parxes, amb valentia, amb rigorositat que doni aquesta seguretat a totes les persones que ens visitin. Hem de demanar sentit comú a tot els nostres visitants, però a la vegada és imprescindible que hi hagin normes e instruccions clares des del primer moment.

Els temps de canvis són moltes vegades temps d’oportunitats, però per això s’ha de tenir la valentia per apostar per elles i així poder aprofitar-les. Per tant ara tocarà per exemple, com podem millorar els nostres serveis públics, com ara la tant demandada neteja viària, o com introduir el “Big Data” com element imprescindible en la pressa de decisions. Tota aquesta ingent informació pública-privada de la que es disposa, ens hauria d’ajudar a permetre satisfer les exigències d’informació de qualsevol turista que ens visiti.

Quan arribi la tardor, ja valorarem en quina situació ens trobem, quines són les eines que podem tenir per anar cap a un model de turisme molt més sostenible o quines propostes s’hauran d’introduir per que els nostres visitants millorin la seva experiència en la seva visita a la nostra vila. En els propers mesos ens juguem molt, i per això hem d’estar alerta i encertar en aquelles polítiques publiques que ens puguin permetre aprofitar aquests canvis. És imprescindible encarar-ho des del primer minut o no ens hem sortirem.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada